Nu toate povestile au final fericit

„O zi de marti obisnuita, calduta. Pana cand pune Alexa pe grup alerta cu STOP C-R pe strada Peroni, in sectorul 4. Nu mai era asa obişnuita.
Plec spre caz, ajung probabil in aproximativ 10 minute. La fata locului erau deja un AMD şi un echipaj C2. Ne cunoşteam bine toti cu toti.

Intre ei era întins, la intrarea în benzinarie, un angajat care primea compresii toracice. “Cu ce va ajut?”, atat a fost nevoie ca sa ma bag în seama. Am observat ca tocmai ce se administrase al treilea soc electric, pe monitor aparand fibrilatie ventriculara. A urmat administrarea medicatiei.
In timp ce ma incalzeam cu primele compresii, apare si Alexa, nerabdatoare inca de cand a trimis alerta sa “scape din cusca” si sa fuga spre locul actiunii sa ajute. Ne-am rotit, am facut fiecare tot ce am putut, dar nu parea ca mergem spre mai bine.

Dupa cateva zeci de minute livrasem 8 socuri, dar ritmul nu a facut decat sa treaca din FV în activitate electrica fara puls, cu complexe din ce in ce mai rare si mai modeste.
După mult timp de incercari, efort si implicare, am fost nevoiti sa ne oprim.

Colegii de munca ne-au povestit ca domnul era in benzinarie, a acuzat greata, a iesit 1 metru din cladire si s-a prabusit. Martorii au fugit sa il alerteze pe doctorul de pe AMD, care terminase un caz in zona si intrase la benzinarie, la toaleta. Au fost incepute manevrele foarte rapid, echipajul sprijin a ajuns intr-un timp scurt si astfel cred ca a avut toate sansele. Pacientul avea aproximativ 50 de ani si era normoponderal, fumator.

Nu am reuşit decat sa suspicionam un infarct miocardic acut ca o cauza a evenimentului. Fratele sau, sosit intre timp la fata locului, incerca sa isi dea seama cum sa dea vestea parintilor, fara a ii cutremura definitiv.”

Nu toate povestile au final fericit

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Scopul

ASSB isi propune promovarea permanenta a educatiei medicale in domeniul medical, precum cel al acordarii primului ajutor si in situatii de urgenta prin participarea la conferinte, seminare si evenimente de specialitate medicala, prin colaborari cu diverse entitati si personalitati calificate din punct de vedere medical si didactic.

Scopul ASSB consta, de asemenea, in crearea unui cadru propice dezvoltarii si sustinerii activitatilor legate de salvarea vietilor omenesti, organizarea de dezbateri la nivel local, national si international, workshop-uri pe tema acordarii primului ajutor, toate avand ca finalitate educatia medicala in situatii de urgenta, dezvoltarea continua in acest domeniu precum si imbunatatirea tehnicilor de acordare a ajutorului si de salvare a vietilor omenesti.

In plus, ASSB participa prin actiuni de voluntariat la realizarea demersurilor necesare acordarii ajutorului in materia asistentei sociale, respectiv persoanelor varstnice sau bolnave, acelora care nu se pot ingriji singure, femeilor exploatate sexual, victimelor dezastrelor si, in general, tuturor celor aflati in nevoie, enumerarea nefiind exhaustiva.